Wijnwinkel Peter Meijrink bestaat 10 jaar!

De nieuwe huisstijl van Wijnkoperij Meijrink vanwege het 10-jarige jubileum10-jarig jubileum wijnwinkel van Peter Meijrink

Vinoloog en wijndocent Peter Meijrink heeft zijn wijnwinkel in Velp op 1 september precies 10 jaar. Om zijn zelfstandigheid wat duidelijker naar voren te brengen, gaat hij vanaf nu verder onder de naam Wijnkoperij Meijrink; dat was Sauter Wijnen Velp. De succesvolle samenwerking met Sauter Wijnen uit Cadier en Keer blijft uiteraard. Sterker nog, de komende jaren gaan ze samen op zoek naar nog meer duurzame wijnen.

Minder kilometers, evenveel wijn

Duurzaam staat volgens Meijrink voor minder CO2-uitstoot, voor meer biodiversiteit in de wijngaard en lichtere verpakkingen van de wijn. ‘Iedere wijndrinker kan zijn ecologische voetafdruk direct kleiner maken door bewuster wijn te kopen. Wijn uit Europa bijvoorbeeld, die heeft veel minder transportkilometers gemaakt dan wijn uit Chili of Australië. Dat scheelt nogal wat CO2-uitstoot. En Europa heeft tegenwoordig zoveel te bieden dat de meeste wijnliefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen.’

Duurzaam

Meijrink legt uit dat zijn samenwerking met Sauter Wijnen voor een belangrijk deel is gebaseerd op hun duurzame assortiment. Sauter kijkt niet alleen of een wijn biologisch is, maar vooral hoe de wijnboer omgaat met de wijngaard en met wijn maken. Dat gaat over onkruid- en schimmelbestrijding, over bemesting, watergebruik, het gewicht van de flessen, noem maar op. Werkt hij duurzaam? Dan is alleen de kwaliteit van de wijn nog belangrijk. Want het moet uiteraard wel smaken.

‘De werkwijze van Sauter past precies bij mijn visie. Ik selecteer mijn wijn(leveranciers) zodanig dat ik over een jaar of vijf een zo duurzaam mogelijk assortiment heb. Dat zijn voornamelijk Europese wijnen die in ieder geval biologisch zijn en waarbij de wijnboer controleerbaar duurzaam met zijn druiven omgaat.’

Wijn-in-een–zak-in-een-doos

Als praktisch voorbeeld geeft Meijrink de verpakking van de wijn. ‘Een ontwikkeling die in Nederland nog niet echt aanslaat, is de bag-in-box. Wijn-in-een-zak-in-een-doos. Meestal is de inhoud van de doos drie liter. Dat staat gelijk aan vier normale flessen die samen zo’n 2,5 kilo wegen. Een bag-in-box weegt nog geen 200 gram! ‘Zo’n bag-in-box past in iedere koelkast en neemt veel minder ruimte in dan vier flessen. Omdat er gedurende het aftappen geen zuurstof bij de wijn komt, is de wijn vier tot zes weken goed houdbaar. Een ander bijkomend voordeel is dat de wijn meestal een stuk goedkoper is – tot wel 25% – dan de flessenvariant.’ Uitdaging is volgens Meijrink wel de beschikbaarheid van goede bag-in-box-wijnen. Afgelopen zomer was een rosé uit de Languedoc de enige wijn die paste binnen zijn kwaliteitsassortiment.

Vele meters schappen met bag-in-box wijnen. In Frankrijk al volledig ingeburgerd.

In de Franse hypermarchés staan de schappen vol met goede bag-in-box wijnen

Ouderen

Voor de hogere wijnen, die zich doorgaans op fles nog kunnen of moeten ontwikkelen, is de bag-in-box (nog) geen optie. Daar staat tegenover dat de meeste wijnen tegenwoordig vooral jong worden gedronken. Zelfs de traditionele bewaarwijnen worden steeds vaker zo gemaakt dat ze al jong gedronken kunnen worden. ‘Om de wijn toch te laten ontwikkelen moet de rijping misschien wel bij de wijnboer plaatsvinden en niet meer op de fles. De meeste wijnconsumenten hebben sowieso geen goede omgeving om wijn te laten ouderen. Zo kunnen straks ook top-Bourgognes en grote Bordeaux als bag-in-box worden verkocht.’ Peter Meijrink denkt graag in mogelijkheden.

Webshop

Hij gaat aansluiten op de trend om meer via het internet te bestellen. Waarschijnlijk zijn vooral de veel verkochte wijnen straks via zijn webshop te koop, maar uiteindelijk gaat Meijrink het liefst voor het persoonlijk contact. ‘Ik ken mijn klanten en weet wat ze graag drinken. Is een wijn niet meer verkrijgbaar, dan heb ik bijna altijd een passend alternatief. Het is wel lastig om dat via een webshop te communiceren. En voor mijn specialiteit, de wijn-spijsadviezen die ik geef, zou dat helemaal een uitdaging zijn. Dus kom maar gewoon naar de winkel.’

Acties en activiteiten

Om het 10-jarige jubileum te vieren, zijn bij Wijnkoperij Meijrink het komende jaar allerlei acties en activiteiten. Houd de website wijnenvanpeter.nl in de gaten om niets te hoeven missen.

De openingsactie is trouwens een iconische mousserende wijn uit Zuid-Afrika, voor € 10,00. Deze prachtige ‘vonkelwijn’ werd geschonken bij de inauguratie van Nelson Mandela als president, en bij de presidentiële overwinning van Barack Obama; daarom de liefkozende naam ‘The President’s Choice’.


Tekst en foto: Reinier Broeks

Print Friendly, PDF & Email