Super Tuscans

Wat zijn Super Tuscans?

Super Tuscans zijn Italiaanse rode wijnen van topkwaliteit, uit Chianti, Toscane.

Kwaliteitswaarborg door beschermde herkomstbenaming

Landkaart met de locatie van Toscane in Italië.

Het rode gebied is Toscane

Even terug in de tijd: in 1963 voert Italië een look-alike in van het Franse AOC-systeem; de beschermde herkomstbenaming.

In oplopende kwaliteit zijn dat: Vino da Tavola, Denominazione di Origine Controllata (DOC) en Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Super Tuscans bestaan dan nog niet. Althans niet onder die naam.

Om in Chianti voor een DOC of een DOCG in aanmerking te komen, is een van de vereisten dat de wijn voor het grootste gedeelte van de Sangiovese-druif afkomstig is. Eventueel aangevuld met inheemse – dus Italiaanse – druiven.

Wijnhuizen declasseren hun beste wijnen tot Vino da Tavola

De grote wijnhuizen, zoals Tenuta San Guido uit Bolgheri, maken dan al topwijnen van Sangiovese. Ze vullen ze aan met de Franse druiven Cabernet Sauvignon of Merlot. En de wijnen rijpen op Franse eikenhouten vaten. Maar dat mag volgens het nieuwe systeem allemaal niet.

Het gevolg? De wijnhuizen declasseren hun beste wijnen tot Vino da Tavola. Later wordt dat Indicazione Geografica Tipica (IGT).

Super Tuscans Italiaanse topkwaliteit

De volle, krachtige en houtgerijpte topwijnen, nu Vino da Tavolo, komen al snel onder de aandacht van de Amerikaanse advocaat en wijnschrijver – the wine advocate – Robert Parker. Waarschijnlijk bedenkt hij de term Super Tuscans. Tot op de dag van vandaag zijn de Super Tuscans zo ongeveer het beste dat Italië aan wijn voortbrengt.

1984

In 1984 krijgt Chianti de DOCG-status, de Chianti Classico moet dan minimaal voor 70% bestaan uit Sangiovese. Het restant mag aangevuld worden met Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon en Cabernet franc. Die laatste twee samen voor maximaal 15%.

Een fles rode wijn uit Toscane - Valletta 2017 van Gagliole - Toscana IGTRebels

Ondanks de verruiming van de regels blijven de grote wijnhuizen vanuit een soort rebellie de kwalificatie IGT – Toscana IGT Rosso – houden. En natuurlijk ook omdat ze wijnen naar eigen inzicht kunnen blijven maken. Zonder bijvoorbeeld de verplichte Sangiovese voor Chianti.

Bekende voorbeelden van Super Tuscans zijn Solaia, Ornellia en Masseto.

Peter heeft Valletta 2017 van het wijnhuis Gagliole – circa 27,00 € – in het assortiment. Dat is een enigszins betaalbare wijn die in de buurt komt van de Super Tuscans.

Print Friendly, PDF & Email