Voorverkoop – hoe dat werkt

Voorverkoop bij wijn, hoe werkt dat?

Voorverkoop wil zeggen dat u wijn koopt én betaalt voordat u de flessen geleverd krijgt. Tussen bestelling en levering kan soms wel anderhalf jaar zitten.
 
Schaarste

Sommige wijnen zijn namelijk zo populair dat ze snel zijn uitverkocht. Om zoveel mogelijk wijnliefhebbers de gelegenheid te geven toch zo’n wijn te kunnen kopen, is voorinschrijving bedacht. Zodra de wijnmaker zicht heeft op het eindresultaat, wordt u in de gelegenheid gesteld wijn te reserveren. De totale beschikbaarheid bepaalt uiteindelijk hoeveel u toegewezen krijgt.
 
Voorfinanciering

Sticker 25% korting. Sinds 1 juli 2021 mag nog maximaal 25% korting op alcoholische dranken worden gegevenOm er zeker van te zijn dat u de wijn afneemt, betaalt u de wijn vooraf. Dat dient twee doelen: aan de ene kant helpt u de wijnboer met de financiering van zijn onderneming en is de wijnboer gegarandeerd van afzet. Aan de andere kant krijgt u de wijn geleverd met een flinke korting op de uiteindelijke verkoopprijs.

Ook kleinere wijnhuizen doen tegenwoordig mee

Waren het voorheen alleen de grote wijnhuizen (‘en primeur‘ is begonnen in de Bordeaux) met hun luxe en kostbare wijnen die het voorverkoop-systeem hanteerden, tegenwoordig  komen steeds vaker de wat meer betaalbare wijnen binnen bereik.

Dubbele zekerheid

Bij voorverkoop snijdt het mes dus aan twee kanten: u weet dat u uw wijn geleverd krijgt (met een flinke korting tot wel 25%) en de wijnboer is verzekerd van afzet, en kan met een gerust hart weer gaan werken in de wijngaard aan de volgende oogst.

Voorbeeld bestelformulier Oogst 2020 Bordeaux-wijnen (deze voorverkoop was geldig tot en met 31 juli 2021)

Print Friendly, PDF & Email