Wijnreis #2 – Alsace

De tweede Wijnreis van Peter gaat naar de Alsace, in Nederland vooral bekend als de Elzas. Gelegen in het uiterste noordoosten van Frankrijk, op de grens met Duitsland, ligt de Alsace ingeklemd tussen in het westen de middelhoge bergketen van de Vogezen en in het oosten de rivier de Rijn, tevens de grens met Duitsland.

Deze bijzondere ligging van deze 170 kilometer lange Rijnvallei zorgt voor bijzondere wijn. Door de Vogezen valt er maar heel weinig regen. Diezelfde bergen zorgen tevens voor beschutting tegen de gure westenwinden. De Rijn zorgt voor een gematigder klimaat. Met zo’n 600 mm regen per jaar is het centrum van de wijn, de stad Colmar, in het zuiden van de Alsace, de op twee na droogste stad van Frankrijk.

De Alsace is door de eeuwen heen wisselend Duits en Frans geweest. De wijnboeren in de Rijnvallei trokken zich er niets van aan. Sterker nog: ze deden er hun voordeel mee en produceren al decennia lang sublieme wijn.

Door het veranderende klimaat hebben de druiven meer suikers waardoor de wijnen steeds meer alcohol krijgen. Maar met moderne vinificatietechnieken zijn de viticulteurs steeds beter in staat vooral de frisse kanten van de Alsace-wijnen terug te krijgen. En met minder alcohol; wat wel zo aangenaam is.

Print Friendly, PDF & Email