Peters Pareltjes

Wijn is mijn grote passie en ben steeds op zoek naar bijzondere wijnen. Mijn leveranciers weten dat dus krijg ik geregeld unieke exemplaren aangeboden. En uiteraard struin ik internet af, op zoek naar pareltjes. Catawiki is bijvoorbeeld een website die ik vaak bezoek.

Soms is een aankoop een belegging, maar meestal haalt een fles de kelder niet. Onlangs heb ik een fles Madeira uit 1894 gekocht. Als curiositeit. Want wat is er leuker dan een fles van bijna 130 jaar oud te bezitten?!

1894 is het jaar waarin het prestigieuze warenhuis Galeries Lafayette in Reu La Fayette in Parijs de eerste vestiging opent, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) werd opgericht. Het is het jaar waarin de Tower Bridge  over de Theems in Londen is afgebouwd en waarin Greet Hofmans (van die affaire, inderdaad) en kinderboekenschrijver Dick Laan (Pinkeltje) zijn geboren. En dichter en predikant François Haverschmidt, beter bekend als Piet Paaltjens, is overleden. In Zwolle wordt op 26 augustus de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de SDAP, opgericht; de voorloper van de Partij van de Arbeid.

Door me te verdiepen in de geschiedenis gaat de wijn nog meer leven en is het niet alleen een bijzondere drank, maar maak ik als het ware een reis in de teletijdmachine van professor Barabas.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email