Corona-crisis: Koop lokaal

.Hans de Aardappelboer met Peter Meijrink van Sauter Wijnen Velp. Hans met een kistje asperges en Peter met bijpassende wijn.

‘Koop lokaal’, is wat Peter Meijrink van Sauter Wijnen uit Velp denkt wanneer hij beseft wat de impact van de coronacrisis is. Om de daad bij het woord te voegen verkoopt wijnhandelaar Meijrink sinds een week ook bier.

Er is veel lokaal

Bier van Stadsbrouwerij Durs (Hejje durs?) uit Arnhem, met klinkende namen als Leip Hert en Jetser. ‘Ik verwacht niet dat ik het wegvallen van hun horeca-omzet ga goedmaken’, aldus Meijrink. ‘Het is meer een signaal aan consumenten dat lokale ondernemers een steuntje in de rug verdienen. Ik verkoop nu wijn van Domein Hof te Dieren, whisky van Eaglesburn Distillery uit Ede en bronwater van Water 159 uit De Steeg. Waarschijnlijk heb ik binnenkort ook Veluwse Vreugde 2016 – een perfecte mousserende wijn – van de Eco Fields wijngaard uit de Harskamp in het assortiment.’

Thuisproefpakketten

Meijrink doet zelf een duit in het zakje door wijnaankopen gratis te bezorgen. ‘Weliswaar vanaf zes flessen en in de regio, maar in overleg is veel mogelijk. Voor nu is het een noodmaatregel vanwege het coronavirus. Mogelijk dat deze extra service het ‘nieuwe normaal’ wordt.’ Hij ziet beschikbaarheid van primaire levensbehoefte als grootste uitdaging voor ons allemaal. Om die reden is zijn zaak nu ook op maandagmiddag geopend. ‘Alle horeca is gesloten en het is maar de vraag hoe alles zich na de crisis herstelt’, denkt Meijrink vooruit. Hij wil het consumenten gemakkelijker maken om thuis momenten van ontspanning en gezelligheid te creëren. Iets wat voorheen in restaurants en cafés werd gevonden. Zijn tweewekelijkse themaproeverijen gaan voorlopig ook niet door. Daarom stelt hij thuisproefpakketten samen. Zo is de klant er op de bank, in de tuin of op het balkon er toch even uit.

Schouders eronder

‘Om het wat breder te trekken heb ik contact gezocht met de Velpse groenteboer Hans Hendriks van Het Aardappelpakhuis en met kaasboer Mark Wierbos van De Boerenhoeve in de Versgaard, ook in Velp. Over en weer promoten we elkaars producten. Van het Aardappelpakhuis kreeg ik een recept voor gegrilde asperges. Zijn asperges met mijn wijn, een mooi voorbeeld van samenwerking’, aldus de ondernemende Meijrink. ‘Nogmaals, al dit soort acties maken mijn omzetverlies niet goed. Maar ik zie het als een algehele stimulans. Voor ondernemers en particulieren om schouder aan schouder een weg te vinden in de nieuwe samenleving.’

Op Rheden.Nieuws.nl


[tekst en foto: Reinier Broeks]

Print Friendly, PDF & Email