Proeven als een Pro – boekbespreking

Beter leren proeven van wijn

‘Iedereen kan proeven als een Pro, maar wat je nodig hebt is een methode.’ Met deze pagina vullende tekst begint deel 1 van Proeven als een Pro van Cees van Casteren MW. Het boek is volgens hem bedoeld voor iedereen die oprecht geïnteresseerd is in het beter proeven van wijn en het beter beschrijven van de smaak van wijn.

De basis van de door Van Casteren ontwikkelde methode is het woord KARAAT

K is de kleur
A primaire, secundaire en tertiaire aroma’s
R zijn restsuikers
A staat voor aciditeit, de zuren
A is de alcohol
T is tannine

Van Casteren beschrijft de zes onderwerpen uitgebreid en geeft heldere schema’s voor de beginnende én de gevorderde proever. Alles is er op gericht om kennis (theorie) en kunde (het proeven) bij elkaar te brengen om maximaal van wijn te genieten. Want door meer verdieping in druiven en wijn gaat u als vanzelf op reis naar mooie streken en bijzondere wijngaarden.

Modelwijnen

De 20 internationaal meest voorkomende druiven, de G-20, heeft Van Casteren aan de hand van modelwijnen uitgebreid beschreven. Met begrijpelijke proefnoties en conclusies. Voor bijvoorbeeld Chardonnay beschrijft hij een Blanc de Blancs uit Champagne, een Premier Cru uit Chablis, een Côte de Beaune, een Australische uit Margaret River, een Chablis uit Limari, Chili en schoolvoorbeeld uit Napa Valley, Californië.

          

Voor de G-20 heeft hij aanvullend per druif een overzichtelijk dashboard van een pagina ontwikkeld. Verder worden er in Proeven als een Pro nog ruim 80 druiven met een modelwijn uitgewerkt volgens de KARAAT-methode.


foto van Cees van Casteren, Master of WineCees van Casteren is Master of Wine – er zijn slechts 416 MW’s wereldwijd. Hij is Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland.


Proeven als een Pro is onder andere te bestellen bij Jansen en de Feijter in Velp en kost € 29,95

Print Friendly, PDF & Email