Nieuwe Alcoholwet per 1 juli

Vanaf 1 juli 2021 geldt de nieuwe Alcoholwet. Die vervangt de Drank- en Horecawet.

De nieuwe regels in de Alcoholwet zijn bedoeld om het gebruik van alcohol door jongeren te voorkomen. En om problematisch alcoholgebruik tegen te gaan.

Kortingen van meer dan 25%

Het geven van meer dan 25% korting op alcoholhoudende drank is vanaf 1 juli verboden in de retail (zowel fysiek als online). Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, slijters, wijnhandels en webshops. Zo zijn bijvoorbeeld stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘Twee halen, één betalen’ of ‘30% korting’ niet meer toegestaan.

Online verkoop van alcohol

Vanaf 1 juli gelden er extra maatregelen voor de online verkoop van alcohol om ervoor te zorgen dat jongeren minder gemakkelijk aan drank kunnen komen. Verkopers van alcohol op afstand, zoals via internet of telefonisch, moeten de leeftijd van de koper nagaan met een controlevraag tijdens het bestelproces.

Bij de bezorging moet aan de hand van een identiteitsbewijs gecontroleerd worden of de ontvanger 18 jaar of ouder is. De alcohol mag niet bezorgd worden aan een minderjarige of bij de buren. Verkopers die gebruikmaken van een bezorgdienst, blijven verantwoordelijk voor naleving van de leeftijdsgrens.

Bron: NVWA Nieuwsbericht
Afbeelding van Photo Mix via Pixabay


 

De onweerstaanbare rosé Irrésistible 2020

Nu bij mij in de winkel, de prijswinnende rosé

Irrésistible 2020 van Domaine de la Croix

Esmee Langereis proeft voor haar artikel in NRC van 27 mei jl. 160 flessen rosé. Ze heeft de wijnen ingedeeld in 6 categorieën:

  • 10 onweerstaanbare rosés
  • 5 favoriete rosé’s uit de Provence
  • 5 favoriete supermarktrosés
  • 5 favoriete doordrinkrosés
  • 5 favoriete gastronomische rosés
  • 5 favoriete rosé’s onder de tien euro

Een fles rosé van Domaine de la Croix, Irrésistible Côtes de Provence Cru Classé 2020 In de categorie 10 onweerstaanbare rosés komt Domaine de la Croix Irrésistible Côtes de Provence Cru Classé 2020 (Frankrijk) op een gedeelde derde plaats!

De wijnmaker zal het niet meer dan logisch vinden want zijn wijn heet ‘Irrésistible’. Vertaald betekent dat ‘onweerstaanbaar’. Op de fles staat de naam van de wijn het beste weergegeven: iirrrésistible!

De proefnotitie van Langereis:

Domaine de la Croix Irrésistible Côtes de Provence Cru Classé 2020 (F). Nomen est omen. Inderdaad een onweerstaanbaar glas. Zongeroosterde kruiden met karakter, afgeblust met rode grapefruit. (rapportcijfer 9)

€ 14,95 per fles. Bij 6 flessen in de regio gratis thuisbezorgd.


Lees ook: Wijnconcours Rosé van het jaar 2021 is Irrésistible 2020

Johan Cruijff verspreekt zich: Kippenvel wordt Vellenkip

‘Kippenvel’ wordt ‘Vellenkip’

Johan Cruijff versprak zich weer eens. Of misschien juíst wel niet. Daar komen we helaas nooit meer achter. Maar goed, Piel de gallina werd Gallina de piel. Dat eerste betekent in het Spaans kippenvel, het tweede werd het legendarische ‘vellenkip’.

Vellenkip

In de NRC van 24 januari 2004 schrijft Gijs Mulder daarover: ‘De meest hilarische verspreking van Cruijff was wel zijn Spaanse versie van kippenvel. In het Spaans is dat carne de gallina of piel de gallina, maar Cruijff keerde dat om tot een surrealistisch gallina de piel, vellenkip dus, of leren kip. Het is een vaak voorkomende uitdrukking geworden waarmee je [in Spanje, red.] geheid de lachers op je hand krijgt.’

Ode aan Cruijff

Fulltime FC Barcelona fan en Cruijff-adept, wijnschrijver en wijnrecensent David Seijas, koos Gallina de Piel Wines als naam voor zijn wijnbedrijf, als ode aan Johan. Seijas was, totdat de zaak in 2011 sloot, elf jaar sommelier bij ’s werelds beste Michelin driesterrenrestaurant El Bulli in het Spaanse Rosas, ten noorden van Barcelona. Cruijff kwam er geregeld eten.

 

Wijnschrijver en wijnrecensent David Seijas gehurkt in de wijngaard

‘Als je het mij toestaat, hoop ik je smaakpapillen in beroering te brengen met wijn en je een beetje gelukkiger te maken.’ – David Seijas

Gallina de Piel Wines

Samen met zijn kompanen Guillem Sanz Obach en Ferran Centelles maakt Seijas fantastische wijnen. Om kippenvel van te krijgen. Obach is sommelier met een achtergrond in architectuur en design. Dat is terug te zien in de prachtige labels. En Centelles is oud-sommelier van El Bulli en wijnrecensent van Jancis Robinson.

Terroirwijnen

Seijas’ doel is om de veelzijdigheid van de Spaanse gastronomie te laten spreken in zijn wijnen. Hij werkt intensief samen met lokale wijnboeren waar hij de allerbeste wijngaarden zelf selecteert. Het gaat hem voornamelijk om inheemse druivenrassen die maximaal het terroir weerspiegelen in de wijn.

Mimetic – Galliana de Piel nu in Velp!

Mimetic van Gallina de Piel - om kippenvel van te krijgen

Deze ludieke, maar bovenal heerlijke wijn, is vanaf vandaag (29 mei) bij Peter te koop voor € 11,75 per fles.

Proefnotitie van David Seijas: Aroma’s van zwarte pruimen, bosbessen, bramen, bloemen en tijm, met een beetje menthol op de achtergrond.

Kleur                         Rood
Herkomst                 Spanje, Aragon
Appellatie                 D.O. Catalayud
Druiven                     98% Garnacha tinta,
…………………………..2% Monastrell, Provechón, …
Wijnstokken            Tussen 35 en 80 jaar oud,
…………………………..(zie artikel Vieille vignes)


Alcohol                   
15 %

Aciditeit                  6.1 g/l
Suiker                      1 g/l
pH                            3.5

Vinificatie              6 maanden gerijpt op de droesem (sur lie) in betonnen tanks met                                           periodieke battonage (de hoed van gist door de wijn roeren)
Ligging                   De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 750 en 1.000 meter                                             boven de zeespiegel
Drinken                  Licht gekoeld 14 en 16 °C


[foto en afbeeldingen: Gallina de Piel Wines]

Proeven als een Pro – boekbespreking

Beter leren proeven van wijn

‘Iedereen kan proeven als een Pro, maar wat je nodig hebt is een methode.’ Met deze pagina vullende tekst begint deel 1 van Proeven als een Pro van Cees van Casteren MW. Het boek is volgens hem bedoeld voor iedereen die oprecht geïnteresseerd is in het beter proeven van wijn en het beter beschrijven van de smaak van wijn.

De basis van de door Van Casteren ontwikkelde methode is het woord KARAAT

K is de kleur
A primaire, secundaire en tertiaire aroma’s
R zijn restsuikers
A staat voor aciditeit, de zuren
A is de alcohol
T is tannine

Van Casteren beschrijft de zes onderwerpen uitgebreid en geeft heldere schema’s voor de beginnende én de gevorderde proever. Alles is er op gericht om kennis (theorie) en kunde (het proeven) bij elkaar te brengen om maximaal van wijn te genieten. Want door meer verdieping in druiven en wijn gaat u als vanzelf op reis naar mooie streken en bijzondere wijngaarden.

Modelwijnen

De 20 internationaal meest voorkomende druiven, de G-20, heeft Van Casteren aan de hand van modelwijnen uitgebreid beschreven. Met begrijpelijke proefnoties en conclusies. Voor bijvoorbeeld Chardonnay beschrijft hij een Blanc de Blancs uit Champagne, een Premier Cru uit Chablis, een Côte de Beaune, een Australische uit Margaret River, een Chablis uit Limari, Chili en schoolvoorbeeld uit Napa Valley, Californië.

          

Voor de G-20 heeft hij aanvullend per druif een overzichtelijk dashboard van een pagina ontwikkeld. Verder worden er in Proeven als een Pro nog ruim 80 druiven met een modelwijn uitgewerkt volgens de KARAAT-methode.


foto van Cees van Casteren, Master of WineCees van Casteren is Master of Wine – er zijn slechts 416 MW’s wereldwijd. Hij is Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen Nederland.


Proeven als een Pro is onder andere te bestellen bij Jansen en de Feijter in Velp en kost € 29,95

Mystery Wine

Test uw wijnkennis

Tijdens de grote overzichtsproeverijen – in het voorjaar en het najaar – heb ik steeds  een mystery wine op de proeftafel staan. Dat bracht me op het idee om vanaf nu wekelijks een mystery wine te presenteren.

Het werkt heel eenvoudig. U proeft de wijn in de winkel en raadt uit welk land de wijn afkomstig is of van welke druif de wijn is gemaakt. U schrijft dat op een formuliertje met uw naam en mailadres en na een week maak ik de oplossing bekend. Heeft u het goed geraden, dan krijgt u een mailtje om een fles van die wijn op te halen.

Dus iedereen die het goed heeft, krijgt een fles van de betreffende wijn.

Veel proefplezier!

Geplaatst in Niet gecategoriseerd

Alcoholvrije wijn krijgt eindelijk waardering

Alcoholvrije wijn: imago als uitdaging

Alcoholvrije wijn heeft een imagoprobleem. ‘Lijkt niet op wijn’, ‘niet te drinken’, ‘wijn voor watjes’, en veel hiervan afgeleide omschrijvingen zorgen ervoor dat alcoholvrije wijn meestal ergens achterin de winkel staat en op feestjes schoorvoetend op tafel komt.

Maar … daar komt verandering in. De EU neemt alcoholvrije wijn inmiddels serieus.

Want in 2023 is het zover: de EU start dan met de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarin worden ook de voorschriften voor het alcoholgehalte in wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en een beschermde geografische aanduiding (BGA) vernieuwd.

‘In Europa geproduceerde alcoholvrije of -arme wijnen krijgen een eigen categorie.’

Definitie wijn

De Europese definitie voor wijn is dat ‘Onder wijn wordt verstaan: het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost.’ Dat na dit proces de alcohol uit de wijn wordt gehaald, doet niets af aan de definitie. Er is daarom ruimte voor een nieuwe categorie: ‘gedealcoholiseerde wijn’.

De Europese vlag met in het midden 0,0 % alcohol

Volgens de European Federation of Origin Wines (EFOW) ziet de nieuwe categorie er als volgt uit: ‘Tafelwijnen mogen onder 0,5% ABV (alcohol by volume) komen, terwijl BGA- en BOB-wijnen het recht krijgen om te de-alcoholiseren tot een waarde tussen 0,5% en 8,5% ABV.’ Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aan ieder EU-land afzonderlijk is om de categorie in te voeren.

Leren waarderen

In het begin was ik niet zo onder de indruk van alcoholvrije wijn. Dat had, achteraf gezien, vooral te maken met mijn verwachtingspatroon. Ik was steeds op zoek naar de overeenkomsten met alcoholrijke wijn. En daar ging het mis. Alcohol heeft (te) veel invloed op de smaak van wijn waardoor de alcoholvrije en -rijke wijnen eigenlijk niet met elkaar vergelijkbaar zijn. Pas toen ik de alcoholvrije wijnen zonder verwachting ging beoordelen, ontdekte ik de nieuwe geuren en smaken. Alcoholvrij is geen vervanger voor alcoholrijk. Het is gewoon een heerlijke nieuwe drank die we nog moeten ontdekken en leren waarderen.

Zelf vergelijken 

Mocht u zelfs eens een vergelijk willen maken? Ik twee witte wijnen uitgekozen die qua herkomst en productiemethode identiek zijn. Waarvan er bij een de alcohol er later is uitgehaald.

Een Chardonnay Reserva van Viña Tarapacá met 13% alcohol (€ 9,95) en een Chardonnay van Sinzero met 0,0 % alcohol (€ 8,95). Beide uit Chili en beide uit 2020.

Vorig jaar dronken we het minste wijn in twee decennia

De wereldwijnconsumptie is in 2020 geschat op 234 miljoen hectoliter (mhl). Dat is een daling van 3% ten opzichte van 2019 en het laagste volume sinds 2002.

Covid-19 is volgens de OIV – de in Parijs gevestigde Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn – de belangrijkste veroorzaker. Per land lopen de verschillen nogal uiteen vanwege bijvoorbeeld het aantal en de duur van de lock downs, de sluiting van de horeca die per land verschilt en grote verschillen in de vraag door consumenten.

Stijging

De grootste wijndrinkers vinden we in de USA (1) en in Frankrijk (2); zij hielden de kerk in het midden want geen daling en geen stijging. In tegenstelling tot de Italianen (3), die probeerden de economie uit het slop te drinken, met een toename van maar liefst 7,5%. Nog beter deden de Brazilianen (13) hun best met een stijging van 18,4%.

Stijging en daling van de wijnconsumptie in % in 2020 t.o.v. 2019

Daling

De grootste terugval in wijnconsumptie,- 19,4%, komt voor rekening van Zuid-Afrika (17). Dat komt voornamelijk omdat er lange tijd een totaalverbod was op de verkoop van alcohol. Door deze drooglegging hield het land medio juli 2020 al zo’n 240 miljoen liter wijn over.

Nederland

Nederland, qua wijnconsumptie op de vijftiende plaats wereldwijd, is de laatste jaren minder wijn gaan drinken. Van 3,6 mhl in 2016 met nog een klein plus in 2017 naar 3,5 mhl in 2020. Achter de komma gelijk aan 2019 maar toch met een kleine teruggang van -0,3%. Daarbij is opmerkelijk dat de horeca nauwelijks nog wijn verkocht en dus het overgrote deel van de wijnconsumptie thuis plaatsvond.

Wijnconsumptie per hoofd van de bevolking, vanaf 15 jaar

Wereldwijd

De wereldwijde wijnproductie had daarentegen geen last van Covid-19. De OIV raamt de wijnproductie in 2020 ten opzichte van 2019 260 miljoen hectoliter; een stijging van een kleine 1%. Daarvan werd naar schatting 165 mhl in de EU geproduceerd, een flinke stijging van zo’n 8%.

Uitgaande van normale 0,75 liter flessen levert 260 mhl ruim 34 miljard flessen op.

Bron: OIV State of the vitivinicultural world in 2020 report

Domaine Françoise Jeanniard – betaalbare terroirwijnen uit de Bourgogne

Françoise Jeanniard

De relatief schaarse en prijzige topwijnen uit de Bourgogne komen al decennia lang via vaste importeurs naar Nederland. Maar soms zijn er situaties, zoals door de gevolgen van COVID-19, die zorgen voor haarscheurtjes in het over het algemeen hermetisch gesloten bolwerk. Dat zijn de buitenkansjes waar Peter Meijrink steeds naar zoekt; hoogwaardige Bourgognes, rood en wit, tegen alleszins redelijke prijzen.

Met Domaine Françoise Jeanniard uit Pernand-Vergelesses heeft hij zo’n wijnhuis gevonden. Françoise is inmiddels de vijfde generatie die authentieke witte en rode terroirwijnen maakt op slechts 2,5 hectare. In 2002 nam zij dit familiebedrijf van haar ouders over. Weliswaar een kleine producent maar groot genoeg om een betrouwbare leverancier van grootse Bourgognes te zijn.

Minder dan 10 minuten naar het noorden rijden vanaf Beaune (Bourgogne) ligt de beroemde heuvel Montagne de Corton waartegen de enige Grand Cru rode wijnen van de Côte de Beaune liggen. Aan de noordwestkant, in het pittoreske dorpje Pernand-Vergelesses, heeft Françoise Jeanniard haar domaine. 

De meeste wijnstokken zijn meer dan 60 jaar oud. De druiven worden handmatig geoogst en 80 % van de druiven voor de rode wijn wordt ontsteelt, en na een temperatuurgecontroleerde gisting van 15 dagen in roestvrijstalen tanks, rijpen de wijnen 11-12 maanden op eikenhouten vaten waarvan 15% nieuw hout. Dat resulteert in prachtige rijke en tegelijkertijd elegante wijnen.

Pernand-Vergelesses 2019 blanc        € 37,95
Druiven:          100% Chardonnay
Neus:               Duidelijke houttoets in de geur, met zuivel en citrus
Mond:              Romige aanzet, met fruit en mooie, sappige zuren
Drinken:           Nu – 2026

Pernand-Vergelesses 2018 rouge – Veilles Vignes      € 35,95
Druiven:          100% Pinot noir
Neus:               Framboos en rode en zwarte bessen
Mond:              Vooral rood fruit en mooie zachte rijpe tannine
Algemeen:       Zwoel en rijp. Heerlijk doordrinkbaar
Drinken:           Nu – 2027

Savigny les Beaune Premier Cru ‘Les Vergelesses’ 2018 rouge        € 44,95
Druiven:          100% Pinot noir
Neus:               Frambozen en zoete pruimen, fijne kruidigheid
Mond:              Vol pit en kracht, frisheid, specerijen, fruit en rijpe tannine
Algemeen        Nog jong, complexe wijn                                                                
Drinken:          2023 – 2028

Corton Grand Cru ‘Les Perrières’ 2016 rouge          € 82,95
Druiven:          100% Pinot noir
Neus:               Krachtige geuren met gedoseerd houtgebruik, vanille en zacht zwart fruit
Mond:              Intense, verfijnde romige smaak. en rijpe zachte tannine. Lange afdronk
Algemeen:       Harmonieuze wijn, mooi in balans. Grootse wijn met bewaarpotentieel
Drinken:          2024 – 2030

Catastrofe na nachtvorst in Franse en Italiaanse wijngaarden

In Frankrijke en Italië zijn wijngaarden in de eerste week van april getroffen door de strengste voorjaarsnachtvorst in decennia. Veel wijnmakers zagen tot 90% van hun oogst verloren gaan.

Winter in het voorjaar

Een al gedeeltelijk uitgelopen wijnrank met een laagje ijs.

Bevroren wijnrank – foto Titouan Rimbault

In de nachten van 5, 6 en 7 april werd de Franse Bourgogne getroffen door nachtvorst tot -7 °C, waarbij waarschijnlijk de helft van de oogst van 2021 volledig verloren gaat. In de Rhônevallei daalde het kwik zelfs tot -9 ° C. ‘Het was alsof de winter in het voorjaar kwam’, vertelde een wijnboer.

De Franse regering het klimaatincident tot een ‘landbouwramp’ verklaard. Daardoor kan de overheid financiële steun bieden aan de getroffen wijnboeren. Het was het gevolg van meldingen over verwoestende verliezen, door producenten in onder meer Bourgogne, Bordeaux en Rhône.  

Wat de situatie verergerde was dat in de weken ervoor, vanwege het ongebruikelijke zachte weer, de wijnstokken al flink aan het uitlopen waren. Daardoor kon de vorst onevenredig hard toeslaan.

Strengste vorst in decennia

De Bourgogne is bijzonder zwaar getroffen: volgens lokale producenten is ongeveer de helft van de wijnstokken aangetast. De vorst was nog erger dan die van 1991, 1997 en 2003. In de Rhônevallei had vooral de noordelijkste appellatie Côte-Rôtie het flink te verduren. Volgens voorspellingen is de regio op weg naar de kleinste oogst in 40 jaar. Sommige domaines verliezen waarschijnlijk hun hele oogst.

Italië

Ook in Italië sloeg de vorst ongenadig hard toe. In Piemonte, Toscane en zelfs in Lazio – omgeving Rome – zagen sommige producenten tot 80% van de gewassen verloren gaan.

In veel regio’s van Toscane – bekend van onder andere Chianti – lijken verliezen op te lopen tot wel 50%. Evenzo vrezen wijnbouwers in de Langa (Piemonte) dat ze tot de helft van hun Nebbiolo-productie (voor onder andere Barolo) zullen verliezen. In de provincie Alessandria is zelfs tot 80% van de wijnstokken aangetast. In de Veneto trof de vorst in het bijzonder wijngaarden voor de productie van Prosecco, Chardonnay en Pinot Grigio.

Gevolgen pas later merkbaar

De financiële gevolgen van deze ontijding zijn pas op zijn vroegst over een jaar echt goed merkbaar. Dat is het moment van de botteling van de eerste wijnen van de oogst van 2021. worden.

Terwijl de kelders nog vol liggen met de oogst van 2019 omdat ze die, vanwege Covid-19, niet kwijt konden. Daarna vulden zich de kelders met de oogst van 2020 – als er al plaats was. Maar ook die voorraad kunnen de wijnboeren nog niet goed kwijt want de meeste horeca in Europa is nog gesloten.

Duizenden vuurpotten op de heuvels van de Grand Cru wijngaarden van Chablis om ze te beschermen tegen de onverwachte nachtvorst.

Vuurpotten beschermen de Grand Cru wijngaard Blanchot in Chablis tegen de vorst.                           Foto Titouan Rimbault

Franse President Macron: Hou vol!

De Franse President Emmanuel Macron reageerde op Facebook op foto’s van Titouan Rimbault, vrij vertaald: ‘Door deze beelden zie ik de ontwrichting bij onze wijnbouwers, onze boomkwekers en onze wijnboeren na deze vreselijke week. Ik wil aan jullie, die onvermoeibaar hebben gestreden om de vruchten van jullie werk te beschermen, in heel Frankrijk onze volledige steun in deze strijd geven. Hou vol! We staan aan uw zijde en zullen dat blijven.’

Nieuwe oogst: Domaine Tempier Rosé 2019 Bandol AOP

Misschien wel de beste rosé ter wereld

Gemaakt van 50% Mourvèdre, 28% Grenache, 20% Cinsault en 2% Carignan die groeien aan wijnstokken van gemiddeld 20 jaar oud. Met uiterste zorg handmatig geplukt en druif voor druif geselecteerd om te vergisten tot de moeder aller rosés.

Domaine Tempier produceert jaarlijks zo’n 120.000 flessen wijn: 68% rood, 29% rosé en 3% wit. Voor rosé betekent dat dus een kleine 35.000 flessen …

Deze prachtige rosé rijpt zes tot acht maanden in betonnen cuves. Vandaar dat zij pas begin mei beschikbaar is. Op 12 mei komen de eerste dozen bij Peter binnen en nog diezelfde dag loopt de eerste, uiterst tevreden klant met zijn buit van twaalf flessen de winkel uit. Peter heeft een lijst met klanten die jaar in jaar uit de nieuwe oogst van deze super rosé niet willen missen; zij worden direct op de hoogte gesteld.

Gelukkig is er nog genoeg op voorraad maar wacht niet te lang want er zijn veel kapers op de kust.

U kunt de rosé van Tempier trouwens prima bewaren want op fles ontwikkelt zij zich heel goed. De frisse aroma’s van kruisbessen, limoen en kruidigheid met fijne harstonen maken dan plaats voor een perfecte rijpheid, te herkennen aan gekonfijte citrus, meloen en rozenblaadjes. 

Op ruim 50 kilometer ten oosten van Marseille
ligt de AOP Bandol: het domein van Tempier