Alcoholvrije wijn: imago als uitdaging
Alcoholvrije wijn heeft een imagoprobleem. ‘Lijkt niet op wijn’, ‘niet te drinken’, ‘wijn voor watjes’, en veel hiervan afgeleide omschrijvingen zorgen ervoor dat alcoholvrije wijn meestal ergens achterin de winkel staat en op feestjes schoorvoetend op tafel komt.
Maar … daar komt verandering in. De EU neemt alcoholvrije wijn inmiddels serieus.
Want in 2023 is het zover: de EU start dan met de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarin worden ook de voorschriften voor het alcoholgehalte in wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) en een beschermde geografische aanduiding (BGA) vernieuwd.
‘In Europa geproduceerde alcoholvrije of -arme wijnen krijgen een eigen categorie.’
Definitie wijn
De Europese definitie voor wijn is dat ‘Onder wijn wordt verstaan: het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost.’ Dat na dit proces de alcohol uit de wijn wordt gehaald, doet niets af aan de definitie. Er is daarom ruimte voor een nieuwe categorie: ‘gedealcoholiseerde wijn’.
Volgens de European Federation of Origin Wines (EFOW) ziet de nieuwe categorie er als volgt uit: ‘Tafelwijnen mogen onder 0,5% ABV (alcohol by volume) komen, terwijl BGA- en BOB-wijnen het recht krijgen om te de-alcoholiseren tot een waarde tussen 0,5% en 8,5% ABV.’ Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het aan ieder EU-land afzonderlijk is om de categorie in te voeren.
Leren waarderen
In het begin was ik niet zo onder de indruk van alcoholvrije wijn. Dat had, achteraf gezien, vooral te maken met mijn verwachtingspatroon. Ik was steeds op zoek naar de overeenkomsten met alcoholrijke wijn. En daar ging het mis. Alcohol heeft (te) veel invloed op de smaak van wijn waardoor de alcoholvrije en -rijke wijnen eigenlijk niet met elkaar vergelijkbaar zijn. Pas toen ik de alcoholvrije wijnen zonder verwachting ging beoordelen, ontdekte ik de nieuwe geuren en smaken. Alcoholvrij is geen vervanger voor alcoholrijk. Het is gewoon een heerlijke nieuwe drank die we nog moeten ontdekken en leren waarderen.
Zelf vergelijken
Mocht u zelfs eens een vergelijk willen maken? Ik twee witte wijnen uitgekozen die qua herkomst en productiemethode identiek zijn. Waarvan er bij een de alcohol er later is uitgehaald.
Een Chardonnay Reserva van Viña Tarapacá met 13% alcohol (€ 9,95) en een Chardonnay van Sinzero met 0,0 % alcohol (€ 8,95). Beide uit Chili en beide uit 2020.