Kopke CNK 380

Kopke CNK 380

In 2018 viert ’s werelds oudste porthuis Kopke haar 380-jarige bestaan. In 1638 is Kopke opgericht door Cristiano Nicolau Kopke. Ter ere hiervan brengt Kopke een Very Old Tawny Port uit. Een collectorsitem, want er zijn over de hele wereld slechts 380 genummerde flessen beschikbaar.

En ik heb er één van!

Eerbetoon

De wijn draagt de initialen van de oprichter van Kopke, CNK, aangevuld met de leeftijd van het beroemde porthuis. Deze port is een exclusieve blend van wijnen uit de jaren 1920 en 1930, met daarbij de uiterst zeldzame Colheita 1900. Prachtige oude houtgerijpte ports die nog steeds voorhanden zijn in de uitgebreide wijnkelders van Kopke. Een eerbetoon aan CNK.

Opvoeding

De meeste wijnen in deze voortreffelijke blend hebben gerijpt in kleine eikenhouten vaten van 650 liter in de kelders van Vila Nova de Gaia. De uitzondering is een van de oudste wijnen, die heeft gerijpt in een groot eikenhouten vat van 2.500 liter.

Kleur, aroma’s en smaak

De kleur is heel bijzonder: mahonie met groene tinten. Het weerspiegelt de historie van Kopke. De neus onthult de intense en weelderige aroma’s. Een perfecte combinatie van tonen van kruiden zoals kruidnagel, curry en zwarte peper en tonen van gedroogd fruit – hazelnoot, vijg en walnoot, met hints van koffie, chocolade en melasse.

Het mondgevoel is opmerkelijke aangenaam door de perfecte balans tussen zuren en suikers. Dat is het gevolg van decennialange rijping op eikenhouten vaten; de port is tegelijkertijd fris en vol. Smaken van kaneel, curry, nootmuskaat en balsamico combineren goed met andere lichtere tonen zoals van hars.

De wijngaard

Quinta de São Luiz ligt op de linkeroever van de rivier de Douro, tussen de dorpen Régua en Pinhão, in het kleine dorpje Tabuaço, dat symbool staat voor authenticiteit van de regio.

Op de terrassen langs de rivier de Douro, de 94 hectare grote oude wijngaarden van Quinta S. Luiz*. De bodem is van schist en zandsteen (greywacke), op sommige plaatsen afgewisseld met graniet. De hoogte van de wijngaarden ligt tussen de 90 en 140 meter.

Druiven

Voor de ports van Kopke worden de traditionele Douro-druivensoorten gebruikt, de Tinta Roriz, de Touriga Franca en de Touriga Naçional. Omdat de hellingen stijl zijn is mechanisch oogsten ingewikkeld en is de oogst volledig handmatig.

Lagares

Druiven trappen in de lagares – Foto: Jean Marc Charles / Getty Images

De gisting is in brede granieten tanks, lagares genaamd. Als bijzonder einde van de oogst(dag) trappen de arbeiders de druiven met hun voeten plat. Door de zachte bewerking is er een volledige extractie van kleur, aroma’s en structuur mogelijk.

 

* Quinta betekent zoveel als boerderij, buitenhuis of herberg

Print Friendly, PDF & Email